Nyt mua hävettää olla suomalainen

Minä en ole ikinä äänestänyt mitään nykyisistä kolmesta hallituspuolueesta. Ne kaikki ovat hyvin kaukana minun ideologiastani (olen libertaari). Mutta kun Sipilä nimitti uuden hallituksensa, niin oletin että he toteuttaisivat joitain leikkauksia mutta muuten toteuttaisivat edes kohtuullista politiikkaa. Tämä ei ole kovin suuri haaste, koska jos nyt jotkut tyhmyydet jätetään laskuista, niin Suomen ulkopolitiikka on usein ollut kohtuullisen järkevää. Kävikin ilmi, että kolmen ässän hallitus on jättänyt rationaalisuuden ideologian alle päätöksenteossa. Ja voin selittää tästä tarkemmin.

 

Kukaan ei kiistä etteikö kuristuspolitiikka mitä Kreikkaa kohtaan toteutettiin olisi merkittävästi haitannut Kreikan taloutta ja näin pahentanut ongelmaa. Jopa Juncker puheessaan viittasi niiden olleen tyhmiä.

 

Kun puhuttiin ensimmäisestä ja toisesta tukipaketista Kreikalle, niin muistaako kukaan mitä hallitus vakuutteli? Että tulemme tekemään voittoa näillä paketeilla. En tiedä onko solidaarisuus menettänyt sanana jo merkitystään, mutta mikä järki on kiskoa rahaa irti vararikon partaalla olevasta maasta? Ja tietenkin hallituksemme oli voimakkaasti vaatimassa vyönkiristyksiä. Kreikka toteutti monia vaadittuja ohjelmia, ja osittain senkin takia nyt puhumme kolmannesta “tukipaketista.”

 

Ja mikä on suomen hallituksen asenne tähän ehdotukseen? Kreikka on toteuttanut vaatimiamme uudeistuksia ja maksanut meille voittojamme, joten potkitaan heidät ulos eurosta!

 

Entä sitten ETYJ-kokous, jossa olisi voitu vähentää jännitteitä lännen ja Venäjän välillä.

Mutta ensin, mistä nämä kasvaneet jännitteet ovat seurausta?

 

Tarkastellaan nykytapahtumia erään historiallisen esimerkin valossa. 1962 NL sijoitti ydinohjuksia Kuubaan salassa USA:lta. Tietenkin USA sai selville, ja oli hyvin lähellä etteivät he hyökänneet Kuubaan poistaakseen NL:n aseita sieltä.

 

Oli mielipiteesi NL:n päätöksestä sijoittaa ohjuksia Kuubaan mikä tahansa (henkilökohtainen mielipiteeni on, että se oli rikollisen mielenvikainen päätös), tai sitten USA:n vastareaktioon, niin tiedämme silti yhden asian varmasti. Ydinasevalta reagoi voimakkaasti, todennäköisesti ainakin uhaten väkivallalla, siihen että kilpaileva suurvalta tunkeutuu sen ympäristöön.

 

NATO:n laajentuminen on merkittävä turvallisuuskysymys Venäjälle. Ihan jo siitä syystä, että NATO on Venäjän vastainen sotilasliitto. Nyt NATO on tunkeutunut Venäjän ympärille paljon pahemmin kuin NL ikinä pystyi levittämään vaikutustaan läntiselle pallonpuoliskolle.

 

Miksei Venäjän näkökulmaa edes tuoda esille länsimaiden “vapaassa” lehdistössä?

 

Kun NL kaatui ja USA jäi ainoaksi suurvallaksi, levisi länsimaissa käsitys historista jossa kaikki yhteiskunnat kehittyvät kohti länsivaltojen kaltaista yhteiskuntajärjestelmää. Muut järjestelmät tuntuivat kaatuvan, tai muokkautuvan kohti tuota mallia, joten näkökulma ei ole aivan perusteeton. Mutta tästä vedettiin hyvin vaaralliset oletukset, joiden seurauksista olemme saaneet kärsiä.

 

Jos USA:lla on “se oikea” yhteiskuntamalli, niin tietenkin sillä on velvollisuus levittää sitä kaikkialle. Vaikka asein. Tämä on moderni versio vanhasta ideasta, mikä on esiintynyt jokaikisessä imperiumissa minkä historia tuntee. Amerikassa sitä kutsutaan nimellä “American exceptionalism.” Eli uskonto että USA:n motiivit ovat poikkeuksetta ja absoluuttisesti hyvät.

 

Ongelmana on, että jos uskot olevasi aina hyvä, ja toinen kokee sinut uhaksi, niin et ymmärrä toisen näkemystä ja jatkat hänen uhkailuaan.

 

Nyt olemme tilanteessa, jossa ydinasevallat ovat sijaissodassa (proxy war) Venäjän geopoliittisesti tärkeimmässä naapurimaassa. Washington tukee voimakkaasti Kiovaa, ja Moskova itä- ja etelä-Ukrainan kapinallisia. Yksikin kipinä Ukrainassa voi tehdä konfliktista avoimen sisällissodan, johon toiselle puolelle virtaisi Venäjän armeijaa ja toiselle NATON aseita. Kylmän sodankaan aikana ei koskaan tilanne ollut menossa siihen, että suurvallat olisivat kohdanneet toisensa aseellisesti. Myös kaikki puheet ydinaseiden karsimisesta on unohdettu, ja uusiin ohjuksiin on päätetty pistää massiivisia summia. USA suunnittelee sijoittavansa triljoona dollaria seuraavien 30 vuoden aikana ja Venäjäkin on lisännyt panostustaan teknologiaan sekä aseidensa määrää. Kaikista eniten tässä kaikessa huolettaa, että kylmän sodan aikana oli selkeät pelisäännöt ja rajoitukset jotka koskivat molempia osapuolia. Nyt USA kokee voivansa tehdä mitä vain, kuten yksipuolisesti sanoutua irti voimakkaimmasta turvallisuustakuusta mitä kylmässä sodassa oli: ABM sopimuksesta.

 

Hallitus, presidentti sekä ulkoministeriö munasivat ETYJ-kokouksen mahdollisuutena vähentää jännitteitä Venäjän ja lännen välillä. He lisäsivät jännitteitä suomen kansallisen edun vastaisesti. Ja päätöksessään he ovat urheasti piiloutuneet Viron taakse.

 

Muistan kun menin 2007 kaverini luo Kolumbiaan. Kuvittelin ettei kukaan olisi siellä edes kuullut Suomesta. Mutta olin väärässä. Monet tiesivät Suomen puolueettomuudesta, humanitaarisesta avusta ja hyvästä koulujärjestelmästä. Ihmiset olivat iloisia siitä että he tapasivat jonkun eksoottisen suomalaisen.

 

Nyt mua hävettäisi mennä minnekkään ulkomaille ja tulla millään tavalla liitetyksi tähän hallitukseen. Millään euron kriisimaalla ei ole kiitollisuutta suomen roolista kriisin pahentamisessa. Nykyhallitus on leikkaamassa kehitysavusta sekä kaikesta siitä mikä teki Suomesta kadehdittavan paikan elää joskus. Voimme ehkä olla jollain tasolla tyytyväisiä siihen, että useimmat ihmiset eivät ymmärrä kansainvälisestä politiikasta tai historiasta tarpeeksi tajutakseen meidän kaikkien 7,3 miljardin hävinneen ETYJ- sähläyksessä.

 

En ole ikinä valinnut ennalta puoluetta mitä äänestäisin, mutta tämän fiaskon jälkeen keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset saavat todella parantaa suoritustaan ja tehdä pesäeron epäonnistuneisiin ratkaisuihin, jotta edes voisin kuvitella äänestäväni heitä.

 

LauriBlomberg
Sitoutumaton Espoo

Ihmisrotu selvisi evolutionaarisesta pullonkaulasta n. 50 - 100 000 vuotta sitten. Tämän jälkeen fysiologinen evoluutiomme on ollut merkityksetöntä verrattuna ajattelumme kehittymiseen, joka on muuttanut meidät metsästäjä-keräilijä apinoista tietoisena omasta tietoisuudestaan olevaksi ihmiseksi. Kirjoitan niistä aiheista jotka tukevat tätä sisäistä evoluutiotamme sekä fyysistä hyvinvointiamme. Nykyään ihmisillä on ennennäkemättömät mahdollisuudet nähdä maailmaa ja päästä käsiksi kaikkeen netin informaatioon, mutta he elävät ideologioiden vankiloissa ja osaavat ainoastaan puolustaa omia mielipiteitään sekä hyökätä erilailla ajattelevien kimppuun. Me voimme olla paljon enemmän. Meillä on monia käytännön ongelmia ratkottavanamme ihmiskuntana sekä yksilöinä. Näen että meidän yksilöllisten ongelmanratkaisutaitojemme parantaminen on tehokkain sekä varmin tapa parantaa myös meidän kollektiivista päätöksentekoamme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu